Vad ska jag äta?

Aldrig någonsin har väl kostråden varit så många som de är nu? Det finns så många åsikter, så många varianter, dieter, filosofier och framför allt känslor gällande mat. Den ena löpsedeln avlöser den andra och hur mycket du än försöker att göra rätt, så tycker någon annan att det är fel.

Men saken är ju den att vi är alla olika. Hundratals eller kanske tusentals faktorer påverkar vad, när, hur mycket och på vilket sätt vi mår bäst av att äta. Lägg sen också till att det är subjektivt till viss del vad som är ”bra” eller ”rätt”. Du måste skapa dig en egen sanning, en strategi som passar dig, din kropp och ditt liv. En strategi som du kan behålla, acceptera, älska och vårda. Något som verkligen blir en del i det liv du lever. Något som inte känns tillfälligt, eller som en uppoffring man gör under några veckor för att komma i smaljeansen.

Som kostrådgivare och personlig tränare möter man många som vill ha en quick fix, och inget ont om det, det går absolut att lösa med ganska enkla medel och en vilja av stål. Men problemet är oftast inte att få resultat utan snarare att behålla sina resultat. Nedan har jag gjort en lista med mina topp tio kostråd för att hitta sin egen ”rätta” väg.

1 – Gör en kostanalys. Ha med dig en dagbok, fota och skriv ner i mobilen eller på annat sätt dokumentera allt, ALLT, du äter och dricker under en hel vecka. Eller åtminstone under två vardagar och en helg. Skriv också upp VARFÖR du äter det du äter. Ex hungrig, uttråkad, sur, ledsen, stressad, social osv. Kolla sen igenom vad du är nöjd med och vad som skulle kunna förbättras.

2 – Babysteps. Välj ut ett par saker som du anser rimligt att förbättra, för många förändringar på en gång blir lätt övermäktigt och du riskerar att falla tillbaka till gamla vanor igen.

3 – Se förbättringen som just en förbättring. Kanske lägg till mer grönt på tallriken istället för att ta bort något annat. När du senare vant dig vid att äta mer grönsaker, känns det ofta mer naturligt att låta dem öka ytterligare i mängd för att delvis konkurrera ut snabba kolhydrater eller processade livsmedel.

4 – Laga så mycket du bara kan från grunden. Ju mer mat du själv tillreder, desto lättare att hålla koll på vad du egentligen får i dig. Försök hitta glädje i att tillaga ny mat med nya smaker. Känns det omöjligt så är det också ok. Välj enkla, snabba rätter som inte kräver så mycket kärlek och engagemang.

5 – Ha alltid en backup-plan! När du är stressad, sjuk, har pms, skrikande barn, är jättesugen, uttråkad, är ledsen och bara vill sluka allt du ser. Vad skulle du kunna ta fram då? Kanske ha några goda maträtter i frysen? Hemgjord rawfoodglass? Ett favorit-té? Ett träningspass? En favoritlåt eller favoritfilm? Något som får dig att komma ihåg att imorgon är en annan dag och att anledningen till dina känslor inte kommer att försvinna för att du äter något du egentligen inte vill.

6 – Storhandla – när du är mätt. Planera vad du ska äta under veckan, gör en matsedel och se till att allt finns hemma när det är dags att tillaga.

7 – Anpassa maten stegvis efter din aktivitetsmängd. När du hittat en bra balans på vad du får i dig, kan du börja anpassa mängd och fördelning efter vad du gör och hur mycket du gör det. Läs lite grundläggande näringslära om proteiner, kolhydrater och fett. Vill du förfina resultaten, ta hjälp av en kostrådgivare.

8 – Se på kroppen som en fantastisk skatt. Du har och får bara en. Ge den näringstät mat och mycket aktivitet. Ät inte hälsosamt för någon annan utan gör det för dig. För att ta hand om dig. För att få vara frisk, stark och välmående.

9 – Acceptera motgångar och felsteg. Ibland blir det inte som planerat eller som man hoppats, men fastna inte i loopen. Det är så lätt att tänka, ”nu blev det kaos ikväll, då kan jag lika gärna fortsätta så här hela helgen”. På måndagen finns fortfarande en massa godsaker kvar hemma och du fortsätter, ”för att det ändå måste ta slut”. Dagarna går och det är inte förrän nästa måndag eller måndagen därpå du ”börjar om” igen.
Låt ett misstag vara ok. Men stanna upp, identifiera och gå vidare. Jag LOVAR att du inte kommer att ångra dig. Den negativa loopen för bara med sig skuld, otillräcklighet, hopplöshet och tar dig bara tre steg tillbaka.

10 – Teama upp med en familjemedlem, en arbetskamrat eller en kompis. Berätta om era respektive strategier för varann och ge stöd och pepp när den andra känner sig svag. Bara att skriva eller säga till någon att man har de här känslorna och få det bekräftat, brukar hjälpa för att kunna parera det som annars hade kunnat gå fel.

Jag önskar dig all lycka till och hälsar dig självklart även välkommen att kontakta oss för mer personligt anpassade råd om kost/träning. Du vet väl om att även PT-online går att betala med friskvårdsbidrag?

Happy training/Cecilia och Team Shapy

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *