Träna för att få en platt mage

Träna för en platt mage

Sommaren närmar sig och jag får en del frågor (mest från unga tjejer faktiskt) om hur man ska träna för att få en snygg mage (läs platt mage). Vilka övningar tar bäst på magen? 

Vad tror du? Hur ska man träna för att få en platt mage?

Crunchövningar? Plankan? Sit ups? Behöver man redskap?

Faktum är att det går utmärkt att träna magen hemma. Utan redskap. Men jag skulle vilja att ni tänker om lite grand. Allt handlar inte om hur man ska träna för en platt mage. Det handlar inte bara om vilken övning som är bäst för att få en platt mage.

Jag ska ge dig några tips.

Nedan listar jag några punkter som kan vara bra att kika på om man vill få en platt(are) mage.

titta på din hållning. Om du sträcker på dig brukar man genast få en slankare form. Alltså ett väldigt enkelt sätt att få en plattare mage, utan att egentligen träna magen 🙂

* satsa på att träna de djupt liggande magmusklerna, de som ligger närmast ryggraden (transversus abdominis). Dessa magmuskler står för skydd och stabilitet och är uthålliga men svaga. Dvs när du tränar magen och vill komma åt dessa muskler behöver övningarna vara lätta (plankan är för tung). Det är finlir på hög nivå. Om man tränar dessa djupa magmuskler och därmed får en bättre funktion kommer du få en slankare midja och en plattare mage.

konditions och styrketräning. Om man nu vill få en snyggare, platt, mage och då menar mer synliga magmuskler så behöver man förbränna energi. Vi har ju alla magmuskler, men de döljs ofta på grund av högre andel fett (kom dock ihåg att alla kan inte få synliga, deffade, magmuskler och ställ dig gärna frågan om det är nödvändigt?). Att ha muskler på kroppen ökar förbränningen. Förbränner vi mer och får ner fettprocenten så är chansen större att du får synliga magmuskler. Det här betyder alltså allsidig träning, det går inte att punktförbränna. Större muskelgrupper kostar mer (energi alltså) att träna, dvs du förbränner mer. Att bara träna magen med crunchövningar innebär inte automatiskt att du får mer synliga magmuskler.

* maten. Det du äter har stor betydelse. Både för att hålla energiintaget på en lämplig nivå för att göra av med mer energi än du tar in (hör ihop med punkten ovan), men också för att hålla tarmarnas funktion i schack. Har man uppblåst mage så ökar ju oftast midjemåttet, eller hela volymen. Så om tarmarna är glada kommer du få en plattare, slankare, mage.

*stressa mindre. Stress ökar nivåerna av stresshormoner vilket drar ner på förbränningen. Så att försöka ta det lugnt emellanåt, kanske utöva någon form av mindfulnessträning, samt att få ordentligt med sömn kommer hjälpa dig på vägen mot en plattare mage.

Så allt handlar inte enbart om hur man ska träna för en platt mage. Det är en kombination av olika faktorer.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *