Nu är det jul igen…

….och Julen varar väl till påska? Eller hur var det nu? För många betyder högtider och helgledigheter inaktivitet, överätande och sockerchock. Men måste det vara så? Och varför måste unnandet alltid vara förknippat med det som inte är så bra för oss? Hur skulle det vara om vi istället såg den välförtjänta ledigheten som en chans att ta hand om oss själva lite extra? Och komma tillbaka efter helgerna pigga, fräscha och påfyllda med ny energi och livsglädje. Istället för trötta, svullna och lätt bakfulla.

Nedan har jag samlat mina bästa tips, strategier och recept för en hälsosam men ändå njutbar helg. Och självklart kommer även jag smaka lite på påskgodiset! 😋☺

 

välj ett, eller ett par tillfället där du får äta det du längtar efter och förknippar med den aktuella högtiden. Man måste inte äta påskgodis varje dag i en vecka. Man måste inte heller äta enorma mängder av det man gillar, grunda med hälsosammare grejer och toppa med det mindre nyttiga. 80/20!

lägg in mer aktivitet under de lediga dagarna. Kanske skidåkning, skridskor eller långa promenader ute i vårsolen, istället för att fastna i soffan hela helgen/lovet.

träna hemma. Kanske med Shapy.se? Vi har många korta, tidseffektiva pass som passar perfekt att göra på morgonen innan påskfirandet drar igång.

istället för att ta bort något du älskar från påskbordet, lägg istället till några bra alternativ. Exempelvis matiga gröna sallader att fylla ut tallriken med.

baka några goda kakor/efterätter med bättre innehåll, så du kan bjuda, fika och njuta med bättre samvete. Nedan har du tre av mina favoritrecept just nu. Prova gärna!

Och du, ibland blir det inte så hälsosamt som man tänkt sig eller hoppats på. Och det är också ok! I ☺🐣 Glad Påsk, kram Cecilia och Team Shapy

 

Grönkålssallad – perfekt att ha på påskbordet

Massera grönkålen i en bunke med 1 msk äppelcidervinäger, 2 msk olivolja och salt/peppar till den mjuknar. Toppa sen med valfri topping. På bilden är det hackade mandlar, halloumi, kimchi och ärtskott. En annan favorit är kokta rödbetor, feta eller chevreost och valnötter. Ett annat tips för att få salladen extra god är att tärna i en apelsin eller ett äpple. Mums!

Aprikosbollar – snabbt, enkelt och omtyckt, av både stora och små

100 gram cashewnötter

50 gram pistagenötter

15 st aprikoser

5 dadlar

3 msk pressad citron

Mixa till en crunchig deg och rulla till bollar.

 

Cheesecake – vacker, raw, glutenfri och underbar

Botten

  • 70 g glutenfria havregryn
  • 100 g jordnötter
  • 6 stora dadlar
  • 25 g smält smör

Blanda havregryn, jordnötter och dadlar och kör i en matberedare tills du har en deg. Smält smöret och blanda ner det. Häll över i en bakpappersklädd rund kakform och tryck ner ordentligt med fingrarna. Placera i frysen nedan du gör cheesecakefyllningen.

Cheesecakefyllning

  • 3 dl mjölk
  • 300 g grekisk yoghurt
  • 200 g Philadelphia
  • 3-5 msk honung (beroende på hur sött du vill ha)
  • 2 tsk vaniljpulver (obs, inte vaniljsocker)
  • 6 gelatinblad


Koka upp mjölk, honung och vaniljpulvret på svag värme. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter, och krama sedan ut vattnet ordentligt. När mjölkblandningen är färdigvärmd rör du ner gelatinbladen.

Blanda ihop grekisk yoghurt och Philadelphia Light i en annan skål. Vispa i mjölkblandningen tills du har en smet utan klumpar.

Ta ut bottnen från frysen och häll över cheesecakefyllningen. Låt stå i kylskåpet i 4-5 timmar och toppa sen med valfria bär och frukter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *